Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Кристина Миткова: Тайната на щастието е да умееш да се предизвикваш и да научаваш нещо ново

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Кристина Миткова e ученик на МУ – София. Завършва образованието си по медицина през 2022 година и през 2023 година стартира специализация в Клиниката по кожни и венерически заболявания на УМБАЛ " Александровска ". Има присъединяване в няколко научни изявления в профилирани медицински списания. 

Д-р Миткова по какъв начин избрахте да се посветите на медицината? Изиграха ли фамилната среда и учебното заведение роля в този Ваш избор?

Родена съм в семейство на стоматолог и преподавател, образованието постоянно е било от изключителна значимост за мен. Семейната среда ми даде разбирането, че познанието уголемява кръгозора и дава други възможности.

Медицината дава необятни благоприятни условия за развиване. Средното си обучение приключих в Природо-математическата гимназия в моя роден град Перник и преподавателите, които срещнах, ме научиха че няма директен път към реализиране на поставената цел – належащо е твърдоглавие, неизменност, работа и крепко четене.

Обичта към хората и уважението към човешкото тяло – това да се научиш да го слушаш и разбираш, бяха насочна точка при избора ми на специалност.

Кога решихте, че дерматологията е Вашата компетентност?

Като студентка по медицина имах допир с сътрудници от разнообразни специалности, следих тяхното всекидневие, бях очевидец на напрегнати дни и радостни мигове. Дерматологията усетих най-близо до себе си. Харесвам по какъв начин тя съчетава всички медицински специалности, по какъв начин може да разкрие кода на другите вътрешни заболявания посредством деликатно снета анамнеза и обширен обзор. Затова и взех решението да работя в Дерматологична клиника още от четвърти курс, където и до през днешния ден срещам доверие, схващане и поддръжка от моите сътрудници.

Разкажете за първите си стъпки като специализант в Клиниката по кожни и венерически заболявания?

След дипломирането нямах самообладание да стартира специализация. Когато влязох в Клиниката по кожни и венерически заболявания на Александровска болница, осъзнах че учебникът към този момент го няма и всичко е действително.

Чувството на нерешителност и неустановеност първоначално обаче бързо отстъпи – открих опора в желанието да оказвам помощ на хората. Също по този начин си дадох сметка, че е пристигнало време да приема нови провокации.

А като се сетя за първото ми дежурство - толкоз бях обезпокоена!

Постепенно започнах да привиквам, стараех се да разгадавам на личните си познания, на уменията на сътрудниците и тяхната помощ. Така станах по-уверена и започнах да върша първите си стъпки като специализант.

Кои тесни области на дерматологията намирате за изключително предизвикателни и привлекателни?

Дерматоалергологията е извънредно забавна и по едно и също време с това провокативна. Както постоянно споделя моят началник доцент Жана Казанджиева: „ Налага се да бъдеш същински Шерлок Холмс “ – с разликата, че ние не сме литературни герои, а действителни персони и работим с пациенти. Действаме като същински детективи – събираме „ улики “ и „ доказателства “ посредством обширен обзор, с цел да се насочим в вярната посока и да открием най-после „ виновника “ – при нас това е съответен алерген.

Не е загадка, че огромна част от лекарите кожни лекари при започване на професионалния си път избират да извърнат взор към естетичната дерматология, а не да се посветят на клиничната дерматология, която се занимава с тежките дерматози. Защо съгласно Вас е по този начин?

Една къща е здрава само когато има здрави основи. Както в учебно заведение – първо научаваме буквите, по-късно изписваме думи, а най-после сформираме цели фрази, по този начин и в науката е от извънредно значение на първо време да се усвоят главните правила, след което се надгражда върху тях. Бързите темпове на развиване на естетичната дерматология и високото й равнище на нашите географски ширини води до нужното доверие у хората и дава поле за изява. Това не изключва нуждата от знания в клиничната дерматология, с цел да може да се даде на пациента композиция от диагностични и лечебни благоприятни условия за решение на съответен случай.

Може ли да се намeри баланс сред тези две области?

Тук се крие истината – клиничната и естетичната дерматология вървят ръка за ръка. Те не са взаимно заменяеми, а допълващи се. Една от най-честите диагнози през днешния ден – акнето, включва както лекуване на дейната му форма, по този начин и нуждата от изтриване на оставащите белези и пигментации. Съвкупността от добра подготовка и в двете области обезпечава освен следващия благополучен и благодарен пациент, а носи със себе си и вътрешно задоволство от добре изпълнената работа.

Кои са Вашите учители в специалността?

Трудно ще е да изброя всеки един поотделно, само че всеки, който срещам по пътя на моето кариерно развиване, ми е оказал помощ – със познание, с умения, с дадена подготвеност. Продължавам да се изучавам всеки ден. Според мен това е тайната на щастието, да умееш да се предизвикваш, да търсиш и непрекъснато да научаваш нещо ново. А моите най-големи учители, само че и критици, са пациентите.

Кои етични правила се стараете да отстоявате постоянно и при всички условия в връзките си с сътрудници и пациенти?

На първо място е постоянно пациентът. Той идва с очакване да откликнем с схващане към терзанията и болката му и да ги облекчим, доколкото ни е допустимо. Лекарят е лъчът вяра за неговото по-добро на следващия ден.

В медицината е належащо знанията да бъдат споделяни, по този начин лекарите са потребни един на различен, обмяната на опит е значим миг в нашата специалност.

Всеки доктор е положил при започване на своя професионален път Хипократовата клетва, тъй че ние сме се заклели етично да упражняваме здравната специалност и да пазим професионалната загадка. За мен е значимо да бъда добър и прецизен човек, който подхожда с приемливост към пациенти и сътрудници.

Кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Свободно време?! За да бъде един човек работлив и предан на специалността, е нужна и отмора. Обичам разходките измежду природата, тъй като знам, че по този начин оказвам помощ на кожата ми да диша, знам и още, че те са потребни за моето физическо и психическо здраве. Работя върху гласа си, обичам да пея, а постоянно показвам страстите си и като рисувам. Имам доста картини, за които към този момент нямам място у дома.

Но пристрастеността ми към изкуството има своето отражение и в избора на специалност - не е елементарно да умееш да разпознаваш над 20 нюанса от всеки цвят, че и повече. Къде другаде, с изключение на в дерматологията, има сходна подготвеност?

Какво бихте желали да пожелаете на сътрудниците си от екипа, с който посрещате сложните и радостните моменти в работното всекидневие?

Да бъдат все по този начин целеустремени, упорити и борбени! Да посрещат самоуверено и лице в лице тежките диагнози и да се втурват стремително към тяхното преодоляване. Да стават всеки ден, изпълнени с доверие, религия и вяра за едно по-здраво и осведомено общество. Да не престават да бъдат наши водачи по стръмния и изпълнен с трудности път нагоре и с тяхната поддръжка обединени да изкачваме все по-високи върхове. Скъпи сътрудници, приемете моята признателност за търпението, знанията, трудолюбието и положителния образец!
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР